Nikt nie lubi szorować przypalonego garnka lub patelni, ale jest to zło konieczne, jeśli chcesz utrzymać naczynia kuchenne w dobrym stanie. Jest jednak kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby proces był łatwiejszy i bardziej efektywny. Przy odrobinie pracy i odpowiednich narzędziach i technikach możesz szybko usunąć te uparte przypalone kawałki z garnków i patelni.
Najpierw namocz
Wszyscy mamy te dni, kiedy wracamy do domu, a nasz posiłek jest przypalony na chrupko. Czyszczenie przypalonego garnka lub patelni może być frustrujące, ponieważ przypalone jedzenie może być trudne do usunięcia. Istnieje jednak kilka skutecznych sposobów czyszczenia garnków i patelni, nawet gdy są pokryte przypalonym jedzeniem.
Przed rozpoczęciem czyszczenia ważne jest, aby garnek lub patelnia ostygły. Jeśli spróbujesz wyszorować gorący garnek lub patelnię, możesz się poparzyć. Gdy garnek lub patelnia ostygną, możesz zacząć od zeskrobywania wszelkich luźnych cząstek jedzenia. Użyj delikatnej skrobaczki, takiej jak drewniana łyżka lub szpatułka, aby nie zarysować powierzchni naczynia.
Po usunięciu luźnego jedzenia możesz zacząć myć garnek lub patelnię gorącą wodą z mydłem. Pamiętaj, aby dokładnie wyszorować, zwracając szczególną uwagę na obszary, które nadal są pokryte przypaloną żywnością. W razie potrzeby możesz użyć nieściernej gąbki lub szorowarki, aby usunąć uporczywe resztki przypalonego jedzenia.
Jeśli masz czas, moczenie garnka lub patelni w gorącej wodzie na około godzinę przed szorowaniem pomoże rozluźnić przypalone jedzenie i znacznie ułatwi ich usunięcie. Tylko pamiętaj, aby zachować ostrożność podczas obsługi gorącej wody, ponieważ może ona łatwo spowodować oparzenia.
Użyj sody oczyszczonej lub octu
Jeśli twój garnek lub patelnia nadal nie są czyste, być może będziesz musiał skorzystać z bardziej radykalnych metod. Na przykład możesz zrobić pastę z sody oczyszczonej i wody i użyć jej do wyszorowania powierzchni naczynia. Możesz również namoczyć garnek lub patelnię w occie przez 30 minut do godziny, a następnie wyszorować szczotką. Bez względu na to, jakiej metody użyjesz, po umyciu zawsze dobrze wypłucz garnek lub patelnię gorącą wodą. Pomoże to usunąć wszelkie pozostałości ze środków czyszczących lub szorujących i sprawi, że naczynia będą wyglądały na lśniące i nowe. Soda oczyszczona i ocet to świetne opcje czyszczenia przypalonej żywności z garnków i patelni. W obu przypadkach warto zrobić pastę, łącząc sodę oczyszczoną lub ocet z wodą co będzie najwygodniejsze. Następnie nałóż pastę na dotknięty zabrudzeniami obszar i pozostaw na kilka minut, a następnie przetrzyj gąbką lub zmywakiem.
Użyj dobrego środka czyszczącego
Na rynku dostępnych jest wiele komercyjnych środków czyszczących zaprojektowanych specjalnie do usuwania przypalonej żywności z naczyń kuchennych. Jeśli wypróbowałeś wszystkie powyższe metody i nadal nie możesz wyczyścić garnka lub patelni, sięgnij po jeden z tych produktów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zwykle wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina preparatu i gąbka lub szmatka.
Jeśli masz pod ręką owoce cytrusowe, takie jak cytryny lub pomarańcze, możesz również użyć ich skórek do czyszczenia przypalonych garnków i patelni. Owoce cytrusowe zawierają kwas, który może pomóc rozłożyć i usunąć przypalone jedzenie z naczyń kuchennych.
Aby skorzystać z tej metody, po prostu umieść obierki z jednej cytryny lub pomarańczy w brudnym garnku lub patelni. Dodaj wodę, aby obierki były całkowicie przykryte, a następnie pozostaw na 30 minut. Zacznij następnie szorować gąbką lub szczotką do szorowania. Spłucz gorącą wodą i powtórz w razie potrzeby.
Czyszczenie mechaniczne
Jeśli naprawdę starasz się pozbyć przypalonego jedzenia, spróbuj garnek lub patelnię dobrze wyszorować papierem ściernym. Ta metoda powinna być stosowana tylko w ostateczności, ponieważ może być dość uciążliwa dla twoich naczyń kuchennych. Ale jeśli nic innego nie działa, zdecydowanie warto spróbować.
Mając na uwadze te wskazówki, czyszczenie przypalonych potraw z garnków i patelni będzie dziecinnie proste. Pamiętaj tylko, aby nie spieszyć się i uważać, aby przy tym nie uszkodzić naczyń kuchennych.